För många av våra produkter finns det möjlighet att köpa en utskriftsfil och för vissa är denna gratis. Det går då att ladda hem en PDF-fil som man skriver ut på sin egen skrivare eller tar med sig till sitt lokala tryckeri.

Varför skulle man då vilja göra detta? Jo, t.ex. så kanske man är sen med att skicka ut sina inbjudningskort till bröllopet och inte hinner vänta på att de ska tryckas hos oss och skickas med posten. Sedan så blir det ju kanske billigare att skriva ut hemma själv. Hur mycket billigare kan dock diskuteras eftersom man då även måste räkna in papper, färg till skrivaren osv. men man slipper åtminstone frakten. Sen får man också räkna in att man även måste köpa till andra saker som ingår i våra tryckpriser (som t.ex. kuvert till julkort, inbjudningskort och tackkort).

De produkter som går att ladda hem som utskriftsfiler är:

För att få ett bra resultat bör man även använda ett ändamålsenligt papper. För den som vill göra det enkelt för sig säljer vi papper som är speciellt framtagna för just den typ av utskrift du ska göra. Det är då förbigat (snygga veck) och mikroperforerat (lätt att dela om det är flera av varje trycksak på ett ark) samt anpassade i gramvikt, yta, etc. Det går naturligtvis lika bra med annat ”vanligt” papper så länge det är anpassat till din skrivare.

Skriva ut våra 4-sidiga kort

Ovan visas sidorna som finns i en utskriftsfil för 4-sidiga A6-kort. Första sidan är en innehållsförteckning. Sedan kommer två sidor (sid 2 och 3 i PDF:en) som man använder om man bara vill skriva ut ett enda kort och har ett A5-papper. Vill man skriva ut flera kort eller bara har A4-papper till skrivaren använder man sidan 4 och 5 i PDF:en. Där ligger två kort på varje sida.

Eftersom det ska tryckas på båda sidorna av papperet måste man först skriva ut ena sidan, vända på papperet i skrivaren och sedan skriva ut den andra sidan (om man inte har en skrivare som klarar dubbelsidig utskrift automatiskt vill säga).

Skriva ut visitkort

Ovan visas sidorna i en utskriftsfil för visitkort. Sidan 2 i PDF:en är visitkortets framsida och sidan 3 dess baksida (om man valt att göra en baksida). För att skriva ut på båda sidor måste man även här först skriva ut ena sidan och sedan manuellt vända på papperet i skrivaren för att sedan skriva ut på andra sidan.

Visitkorten skrivs med fördel ut på ett lite tjockare papper. Efter utskrift får man klippa för hand eller använda någon typ av skärmaskin för att skära ut korten efter skärmärkena i utskriften.

Skriva ut tidbokningskort

Ovan visas sidorna i en utskriftsfil för tidbokningskort. Dessa är lite speciella och kräver att man använder vårt specialpapper. Papperet är stansat och man skriver samtidigt ut både fram och baksida på korten. Sedan lossar man korten från papperets bärark och viker (förbigat) ihop och fäster sidorna med limmet som redan är påstruket. Därefter river man isär korten efter mikroperforeringen. Detta ger ett stadig och professionellt resultat.

Vill man skriva ut tidbokningskort på eget papper finns det baksidor med tidbokningsformulär att välja till våra vanliga visitkort.

Skriva ut julpyssel

Ovan visas sidorna i en utskriftsfil för julgranshjärtan. Här är det inga konstigheter – bara att skriva ut och ta fram saxen. Sedan är barnen sysselsatta en lång stund med att fläta ihop fina hjärtan till julgranen.

Vanliga misstag

Det vanligaste felet man gör är att man har någon form av sidskalning inställd i skrivarens dialogbox. Se till att all sidskalning är avstängd. Det gäller också att tänka på att ange vilken sida man vill skriva ut.

Det kan också vara klurigt att veta på vilken sida av papperet som skrivaren kommer att skriva ut på när man har vänt det och ska skriva ut på det igen. Då är det lite trist om man har ett dyrt papper som det blir fel på. Använd vanligt skrivarpapper först och testa vad som blir rätt innan du använder finare papper.