De flesta tryckpressar och skrivare klarar inte av att lägga på färg på hela pappersytan utan lämnar en vit ram runt papperet.

Utfallande tryck

Utfallande tryck (eller bara utfall) heter den teknik som används då man vill att innehållet på en sida (t.ex. en bild eller en färgplatta) ska tryckas hela vägen ut till sidans kant.

Det går till så att man gör dokumentformatet större (i datorn) än vad det slutgiltiga pappersformatet ska bli. Ett lämpligt utfallsmått är 3 mm (men detta kan variera beroende på typ av trycksak och tryckeri).

Det betyder att om du t.ex. vill ha det slutgiltiga pappersformatet A5 (148x210mm) så ska du göra dokumentformatet i datorn till 154x216mm, vilket ger oss 3 mm extra på varje sida av dokumentet.

Sedan ska du lägga de objekt som ska tryckas utfallande längs med kanterna på det nya dokumentformatet.

Ska du själv skriva ut ditt dokument måste du tänka på hur stora ark din skrivare kan ta. Den måste ju minst kunna skriva ut det det dokumentformat som du angett i datorn. Du bör även lägga in så kallade skärmärken som visar var det slutgiltiga pappersformatets kanter är vilket gör det enklare att skära papperet efter utskrift. Om det istället är ett tryckeri som ska trycka din trycksak så behövs detta oftast inte då de med fördel lägger på skärmärken själva.

Det är lite extra förarbete med sidupplägg, skärmärken och efterarbete med skärning men det ger också andra möjligheter att göra en snyggare och mer professionell trycksak.